Vuxna beter sig också illa!

80% av alla 16-åringar har sett en vuxen bete sig illa på nätet!Det konstaterar Friends nätrapport från 2017. Vad händer egentligen med barn som ser vuxna bete sig dåligt på internet? Barn gör som vuxna gör, de härmar oss för att se vad som är accepterat eller inte. Man brukar säga att barn kan bete sig elakt, de vet inte riktigt vad de gör och dras empatiska förmåga har inte utvecklats ordentligt. Om det ens kan ses som en ursäkt för att bete sig dåligt undrar jag vad vuxna har för ursäkt? När vuxna beter sig som barn på en skolgård även på nätet tar barn efter.

Är du vuxen fungerar du som en förebild och auktoritet i barns närvaro, barn ser upp till vuxna eftersom att de visar hur man ska bete sig. Det är allmänt känt att bebisar lär sig hur man beter sig genom att härma sin omgivning och det fortsätter upp i åldrarna. Barn och unga sr på vuxna för att förstå hur man ska bete sig i olika sociala sammanhang och då måste vuxna se till att bete sig på ett bra sätt. Att vuxna alltid ses som förebilder måste man ha i bakhuvudet.

Dessa siffror gjorde mig ledsen men inte chockad. Det finns så otroligt många som inte tänker sig för när de skriver på nätet. Med detta färskt i minnet hoppas jag att ni alla får en trevlig fredag och helg fritt från näthat och mobbning som så många får utstå!

20180121_114709_030_01.jpg

Mobilen ska inte kännas som ett hot

Varje gång den vibrerar

Sonja Otteklint