No Hate-Day

Idag är det No Hate-day, som instiftats av Statens Medieråd. Enligt BRÅ läggs 96% av alla anmälda fall av näthat ner utan förundersökning. Vi har inte resurser eller kunskapen kring näthat och nätmobbning för att ta det på allvar. Vi menar att det är minst lika illa att bli utsatt för nätmobbning som fysisk mobbning i skolan. Det förföljer dig och kan pågå dygnet runt. Och det kan vara svårare att tala om eftersom det inte alltid finns vittnen och den utsatte kanske inte ens vet vem det är som utsätter dem. Eller så vill man inte riskera att bli av med sina sociala medier som man trots allt fortfarande vill använda och finner glädje i. Eller så har man kanske ett instagramkonto trots att ens föräldrar sagt att man inte får, då drar sig nog många från att berätta och be om hjälp.

Viljan att vara omtyckt är en stor del av allas liv. Det sociala livet var det som höll oss vid liv på forntiden och viljan att vara en del av gruppen finns fortfarande med oss. Att känna sig osynlig, illa omtyckt eller ensam är fruktansvärt och kan sätta djupa spår på självförtroendet hos både vunna och barn. Det kan ha förödande konsekvenser och följa med en hela livet.

Vi hoppas att ni alla tänker på det här nu. Om du utsätter någon för näthat så sluta omedelbart! Om du ser någon bli utsatt reagera! Och om du ser att någon är ensam sträck ut en hand och visa att du ser hen, det kan göra otrolig skillnad.

Normer insta.jpg
Sonja Otteklint