Hjälp till föräldrar

Känner ni till vilka vi är eller har tittat runt på vår hemsidan vet ni säkert vid det här laget att vi föreläser och utbildar vuxna om sociala medier. Just det här blogginlägget riktar in sig på dig som förälder som vill öka förståelsen och kommunikationen med barn i din närhet. Känner du dig träffad? Perfekt, om du fortsätter läsa så kommer du bland annat att få konkreta tips och råd som du kan använda dig av för att göra just detta.

Vi har varit runt och föreläst en hel del och haft många intressanta diskussioner efteråt med både föräldrar och barn. Många föräldrar ser sociala medier som en “helt ny främmande värld” vilket är både rätt och fel. Att sociala medier fungerar som en ny värld som barn kan vistas i är inte helt tokigt tänkt. I våra föreläsningar brukar vi beskriva det som två parallella världar där det som sker i den ena är lika viktigt och verkligt som det som sker i den andra. Den ena världen är den fysiska som vi alla vistas i medan den andra rymmer allt som sker bakom våra skärmar. Men där föräldrar som påstår att deras barn befinner sig i en “helt ny främmande värld” tänker lite snett är att den är inte främmande, inte egentligen. Något som vi gång på gång märker när vi berättar om många av de problem som barn upplever när de vistas på sociala medier är att de vuxna känner igen sig. De känner inte igen sig i bristen på antalet likes eller en obesvarad snap, de känner igen sig i känslorna. För trots att problemen som dagens barn och unga möter bakom skärmarna inte är samma som de deras föräldrar mötte är känslorna samma. Troligtvis har en förälder inte varit i samma situation som ett barn som känner utanförskap på grund av att hen inte blivit inbjuden till en privat My Story, MEN föräldern har högst antagligen varit i en situation där hen känt känslan av utanförskap. Nej, många av er kanske inte har en övertygande erfarenhet och förståelse när det kommer till att hantera de problem sociala medier medför för barn och unga idag. Men ni har erfarenhet av att hantera känslorna. Om barn i din närhet väljer att berätta för dig om konkreta problem kopplat till sociala medier får du absolut inte förlöjliga problemet även om du inte förstår. Fokusera hellre på känslorna som uppstått till följd av problemet. Ett av våra favorittips från föreläsningen är därför att alltid ha detta i bakhuvudet: Även om situationen inte är densamma så är känslorna det.

Jag hoppas att detta inlägg var till någon hjälp, om ni har ytterligare frågor får ni jättegärna kommentera eller mejla oss.

// Emma


Sonja OtteklintComment