Näthat

Vi har alltid funderat över näthat, vad är det som får folk att vilja skriva det och vad får man ut av det? För något måste det ju vara eftersom det är ett så utbrett fenomen?

Jag kan absolut inte säga att jag aldrig någonsin tänkt en elak tanke om någon. Det har jag. Men jag har aldrig gett den utrymme. I något fall har jag till och med kanske sagt det till en kompis men jag skulle aldrig skriva det till personen det berör. Det ger mig inget nöje och är helt onödigt. För att störa sig på andra personer är helt naturligt och något vi alltid kommer göra, och att avreagera sig är inte något fel. Problemet uppstår när vi tycker att det är okej att skriva helt okonstruktivt hat och kritik till personer.

Vi måste bli bättre på att säga ifrån. Var tydliga med att hat aldrig är okej. Och att call someone out är inte något fel, det ska vara obekvämt att skriva elaka saker på nätet. Det ska få konsekvenser. Alla kan skriva näthat, även ditt barn eller barn i din närhet. Även den som “alltid är så snäll”, det blir bara ännu värre om man försöker att skjuta problemet ifrån sig. Penny Parnevik (dotter till golfspelaren Jesper Parnevik), berättade i sin Podcast Pillowtalk att hon tillsammans med sina kompisar en gång skrivit ett elakt sms till en tjej i deras klass. När hennes mamma fick reda på det, trots att Penny aldrig gjort det tidigare och alltid hade massor av vänner, tvingade hon henne att gå hem till tjejen och säga förlåt. Efter det gjorde Penny aldrig om det igen. Det är viktigt att reagera och markera.

Om du vill få ett exempel på hur näthat kan se ut är svenska influencern Nicci Hernestigs kommentarsfält perfekt exempel. Man blir mörkrädd för det hat hon fått utstå efter att ha gjort slut med sin pojkvän. Vill du läsa kan du klicka på följande länk: https://www.instagram.com/p/BoBmlmngDh9/?taken-by=niccihernestig

Sonja Otteklint