Säkerhet på nätet

Jag är egentligen en sån där oteknisk person. Jag har inte koll på mer än det jag måste för att kunna använda det jag vill använda och om något någon gång inte fungerar finns det ju alltid någon som kan hjälpa mig. Jag har liksom inte behövt bry mig. Fråga mig gärna om normer och hur användning av appar fungerar men kom inte till mig med frågor om det bakomliggande tekniska. 

Nu ska jag prata om något tråkigt. Säkerhet på nätet. 

Nu när jag blev av med min mobil gick jag igenom olika steg av känslor, panik, ensamhet, handlingsförlamning osv.  Men jag insåg att det inte är själva mobilen som jag värdesätter utan det som finns på. Skräcken över att detta skulle kunna försvinna, eller hamna hos en okänd person fick det att krypa i bröstet på mig. Men tack vare att jag har koll på mina lösenord gick det lätt att spärra allt innehåll på mobilen och skydda mig. 


Och jag kan inte säga att jag alltid har varit bra på det här med lösenord. Jag har verkligen inte ett bra minne och kan inte komma ihåg mer än ett lösenord. Jag förstår verkligen varför man har samma lösenord till allt. 


Men jag tvingar mig själv. Jag har insett att det inte fungerar. Det är inte säkert och om det någon gång skulle vara så att någon vill komma åt dina personliga saker är det så otroligt viktigt att kunna skydda sig och inte göra det lättare för dessa personer än vad det behöver vara. Sedan jag blev av med min mobil har jag fått mängder av sms och mejl från personer som utger sig för att vara apple med länkar för mig att trycka på. Tryck aldrig på såna länkar. 


Det är så lätt och det går så snabbt att bli av med några av dina viktigaste saker. Och jag pratar inte om appar utan om bilder, telefonkontakter osv. Sånt som betyder mycket men som är svårt att återskapa. För att avsluta ger jag mina tre viktigaste råd: 


  • Tryck ALDRIG på länkar om du inte är helt säker på att länken är riktig och att du har fått den från en bra källa. (t.ex från en nära kompis eller Apples officiella hemsida) Men om du skulle ha gjort det, kan vara lätt att säga innan att man aldrig ska göra det, byt alla dina lösenord på alla dina konton omedelbart. 

  • Ha olika lösenord. Framförallt till viktiga konton såsom mejlen, googlekonto och apple-id. Det är dina viktigaste konton och dessa förtjänar egna lösenord. 

  • Jag kan även tipsa om att inte koppla dina betalkort till iTunes eller Appstore utan köp presentkort och ladda på. Det finns på alla matbutiker och gör att det inte kan dras massor av pengar från ditt konto. Och om du använder ditt betalkort så spara inte uppgifterna utan ta den där extra tiden att fylla i uppgifterna varje gång, för din säkerhetsskull. 


smartphone-1957740__340.jpg
Sonja Otteklint