Mobilfritt

Idag har jag, Sonja, varit utan mobil i en vecka. Jag har haft en detox vilket har varit ganska skönt men den var tyvärr inte frivillig. Jag har pratat ganska länge om att jag velat ha en internetdetox och testa på hur det känns att inte alltid vara uppkopplad. Jag ville veta hur beroende jag var och hur jag skulle reagera.

Just nu befinner jag mig i Barcelona och Barcelona är ju känt för ficktjuvar och rån och nu var oturen framme för mig. Allt gick som tur var bra med mig men jag blev av med min högt aktade mobil. Eftersom jag inte är hemma tar det lite längre tid tills jag kan fixa en ny och jag bestämde mig för att se det hela som ett experiment för att inte känna mig helt handfallen. Så nu har jag varit utan den i en vecka och jag har fått en del uppenbarelser och lärdomar redan.

Jag har insett hur beroende man blivit av sin mobil på ett sätt som inte har med sociala medier att göra. Jag använder den till allt. Jag kan inte swisha, föra över pengar och annat sånt där viktigt men jag kan heller inte ställa väckarklockan på morgonen!

Jag kan heller inte dela med mig av allt som händer i mitt liv hela tiden. Jag är en flitig användare av Snapchat och jag har insett att jag saknar den där ständiga bekräftelsen man får när man delar med sig av sin dag med sina kompisar hela tiden.

Jag har fått massor av tid till att tänka och verkligen fundera över grejer. Nu när jag är ute på stan kan jag inte lyssna på en podcast som jag vanligtvis gör utan nu får jag helt enkelt vara själv med mina tankar. Det har varit lite ensamt och tråkigt men också spännande att upptäcka sin egna, inre röst igen.

Jag har fått ont i ryggen då jag ständigt börjat bära runt på en bok. Boken är just nu väldigt stor och tung då jag är så rädd för att den ska ta slut när jag är ute någonstans och behöver den.

Det absolut sista jag insett är att jag faktiskt inte är så beroende som jag trott av sociala medier. Under den här veckan har jag inte saknat att scrolla på instagram och hålla koll på vad alla andra gör hela tiden. Tidigare har det varit ett nästan maniskt beteende och nu använder jag datorn för att kolla nyheterna och kontakta specifika personer som jag verkligen intresserar mig för, ibland. Det känns som en väldigt viktig insikt och något jag faktiskt är glad att ha fått veta om mig själv. Jag kommer såklart inte sluta med sociala medier när jag får min nya mobil men jag kommer absolut försöka att spendera min tid på andra sätt utan en ständig underhållning.

Ha en trevlig helg allihopa!

// Sonja, Bakom Skärmen

DSC05056.jpg
Sonja Otteklint